Sopiva vaatetus valokuvaukseen

Nainen makaa lattialla

Valokuvauksen varanneet potevat usein vaatekriisiä. Miten pukeutua valokuvaukseen? Ylioppilailla, hääpareilla ja rippilapsilla on suhteellisen helppoa, sillä heidät tavataan kuvata juhla-asussa. Näin ollen riittää, että valitsee yhden hyvän juhlapuvun. Boudoir- tai buduaarikuvauksessa voi olla vaikka ilkialasti. Perhekuvaukseen voidaan mennä esimerkiksi samanvärisissä T-paidoissa ja farkuissa, sillä perhekuvat ovat usein hyvin rentoja. Entä jos kyse on CV-kuvauksesta tai vaikka mallikansioon tulevista kuvista?

Käy värianalyysissä

Jos haluat olla eduksesi valokuvissa, käy värianalyysissä jo hyvissä ajoin. Vaikka vihreä sopisi hyvin äidillesi, saattaa sinulle sopia paremmin jokin aivan muu väri. Oikeilla väreillä saat kasvosi hehkumaan, kun taas väärät värisävyt saattavat vanhentaa ja saada kasvot vaikuttamaan harmailta.

 Musta sopii vain harvoille. Mustiin pukeutuminen korostaa tummia silmänalusia ja kaulan varjoja. Jos haluat antaa itsestäsi virallisen kuvan, suosi mieluummin vaikka tummansinistä. Myös beige ja harmaa voivat saada kuvattavan vaikuttamaan lähes elottomalta. 

Mikäli haluat korostaa naisellisuuttasi, valitse pehmeitä pastellisävyjä. Vaaleansininen toimii monelle suomalaiselle, sillä se korostaa sinisilmiä. Kirkkaat ja puhtaat värit korostavat iloista ja positiivista persoonaa. Keltainen väri sopii varsinkin päivettyneelle iholle. Punainen on varsinainen katseenvangitsija, mutta ota huomioon, että punaisuus heijastuu usein kasvoille. 

Jos valitset valkoisia vaatteita, voi luonnonvalkoinen tai helmiäisvalkoinen olla kirkasta valkoista parempi vaihtoehto. 

Mieti myös vaatteiden kuoseja

Suomalaisia muotivaatteita naisille myyvät vaateliikkeet tarjoavat usein varsin hillittykuosisia vaatteita. Hillitty kuosi sopii hyvin valokuvaukseen, sillä se ei vie huomiota pois kuvattavasta itsestään. Jos et halua käyttää yksivärisiä vaatteita, valitse pilkku- tai vaikka ruutukuosia. Raitakuosi voi näyttää kuvassa ikävältä. Mikäli tavoittelet lisää pituutta tai hoikempaa lopputulosta, kannattaa harkita yksiväristä mekkoa tai haalaria vielä uudemman kerran. Yhdessä värissä pitäytyminen saa kuvattavan usein vaikuttamaan myös tyylikkäämmältä. 

Valitse vaatteet vartalotyyppisi perusteella

Mikäli tarvitset pelkän kasvokuvan (kuten CV:tä varten), riittää, että valitset hyvän yläosan ja mahdollisesti jonkun kauniin asusteen. Asuste voi olla huivi tai koru, kunhan se sopii kuvattavan tyyliin ja mittasuhteisiin. Jos kyse on kokovartalokuvista, ohjaa katse parhaisiin puoliisi, ja häivytä muut. Muita, että vaatteen päättymiskohta kiinnittää katsojan huomion. Isokokoiselle naiselle sopii usein polvipituinen kynähame. Lantion leveyttä voi häivyttää vyötäröä korostavalla vyöllä ja koristeellisella kauluksella. Myös leveälahkeiset housut toimivat tässä tarkoituksessa. Kropan mittasuhteita voi tasapainottaa myös kerroksellisuudella. Avoin paitamekko tai villakangastakki voi olla oikein hyvä idea. Jos sinulla on kauniit olkapäät, voit korostaa niitä off the shoulder -topilla. Avoimen paitamekon kanssa sopivat parhaiten istuva pusero ja tiukat housut. 

Kokovartalokuvausta varten joudut kiinnittämään huomiota myös kenkiin. Korkokengät tuovat lisää pituutta ja näyttävät hyviltä. Nuden väriset korkkarit ovat varma valinta, sillä ne sopivat kaikenlaisten asukokonaisuuksien, värien ja helman pituuksien kanssa.

Muista ainakin tämä, kun valitset vaatteita valokuvaukseen 

Valokuvaaja

Voit pukeutua valokuvaukseen aivan miten haluat, mutta on suositeltavaa käydä mielessään läpi ainakin seuraavat 3 asiaa, ennen kuin tekee lopulliset valinnat. Jos valinnat tuntuvat haastavilta, voit aina turvautua ammattilaisapuun. Stylisti, kampaaja ja meikkaaja saavat parhaat puolesi varmasti esiin!

1. Mieti, mitä viestit kuvalla 

Ajattoman tyylikkäät kuvat palvelevat vuosia. Mikäli kyse on CV-kuvauksesta, mieti, millaisia työpaikkoja tulet hakemaan nyt ja tulevaisuudessa. Nuorekkaisiin start up -firmoihin saattaa päästä hupparikuvallakin, mutta konservatiivisemmat organisaatiot arvostavat kauluspaitaa ja jakkupukua. Vaatteiden valinnassa voi auttaa kysymys: ”mitä pukisin päälleni ensimmäisenä työpäivänä unelmieni työpaikassa”.

Ajattomuutta tavoitellaan myös neutraalilla kuvausympäristöllä. Esimerkiksi ruskan väriloisto sitoo kuvan peruuttamattomasti tiettyyn vuodenaikaan. Muista, että myös värit viestivät: esimerkiksi sininen on kylmä väri, joten siniset vaatteet voivat saada sinut vaikuttamaan hieman vaikeasti lähestyttävältä, joskin asiantuntevalta ja viralliselta.

2. Unohda liian näyttävät asusteet ja kuosit

Kuten jo edellä todettiin, hillityt kuosit toimivat paremmin valokuvissa. Ole maltillinen myös asusteiden kanssa, sillä esimerkiksi näyttävät korvakorut saattavat hallita kuvaa. Harkitse myös logojen näyttämistä tarkkaan.

3. Silittämättömät vaatteet ovat valokuvaajan painajainen 

Varmista myös se, että vaatteet ovat oikean kokoiset (näin vältät makkarat) ja rypyttömät. Varsinkin kiiltävissä vaatteissa rypyt näkyvät selvästi, ja se antaa epäsiistin vaikutelman. Ehkä puet vaatteet yllesi vasta studiolla, tai pakkaat mukaan silitystarvikkeet?