Kuinka valokuvata autoja kuin ammattilainen

Valokuvaaja

Hyväksi valokuvaajaksi oppii vain harjoittelemalla, mikä tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että sinun tulee kuvata paljon. On olemassa myös erilaisia valokuvauskursseja, joilla voi käydä hakemassa lisää oppia. Valokuvausharrastus ei välttämättä vaadi kovin kalliita kameroita, linssejä ja muita oheistarvikkeita. Puhelimissa olevat kamerat ovat tänä päivänä erittäin laadukkaita. Kännykkäkamera riittää apuvälineeksi, jos myyt vaikka tarvikkeita autoihin, ja tarvitset kuvia nettisivuillesi. Puhelimen kameralla taltioit myös oman silmäteräsi ilta-auringossa, tai kuvaat kaverin suoritusta maantierallissa. Muutamilla vinkeillä opit ottamaan ammattitasoisia valokuvia autoista! 

Älypuhelinkameran käyttövinkkejä

Mitä enemmän megapikseleitä puhelimen kamerassa on, sitä korkeampi resoluutio, ja sitä enemmän yksityiskohtia voit vangita. Muista tarkastaa tämä asia älypuhelinta valitessasi etenkin, jos tarkoituksenasi on tulostaa isokokoisia kuvia. Iso muisti on tarpeen kuvien tallentamiseen, mutta tarvittaessa voit hankkia älypuhelimeen myös SD-muistikortin. Älypuhelinten kameroista voi löytyä myös panoraamakuvaustoiminto, taustan sumennustoiminto tai super slow motion -toiminto – mieti, tarvitsetko tällaisia.

Tärkein ja yksinkertaisin vinkki hyviin kuviin on pitää objektiivi puhtaana. Pöly ja rasvatahrat heikentäisivät kuvan laatua. Toinen vinkki on vakauttaa kamera, sillä pienikin tärinä tai vapina pilaa kuvan. Jos saatavilla ei ole seinää tai pöytää, mitä vasten kättä tukea, voi käyttää kolmijalkaista jalustaa (eli tripodia) tai selfiekeppiä. Tripodeita löytyy kaikissa kokoluokissa, myös todella kevyinä ja kokoontaitettavina. 

Tutustu puhelinkameran ominaisuuksiin. Tavallinen laukaisin ei välttämättä ole se käytännöllisin vaihtoehto. Puhelimesta saa tukevamman otteen, jos muuttaa asetuksia niin, että äänenvoimakkuuspainike tai kuulokkeiden painike toimii laukaisimena. Voit myös kokeilla käyttää kameran ajastinta saadaksesi vakaampia kuvia. Automaattitarkennus ei aina toimi niin kuin soisit sen toimivan. Ota käyttöön manuaalinen tarkennus, jolloin voit sormella painamalla valita sen kohteen, minkä tahdot näkyvän kuvassa erityisen tarkasti. Jos auringonvalo on liian terävä, varjosta puhelintasi kädellä, jolloin kohde erottuu selvemmin ja terävämmin kuvassa. 

Horisontti suoraan ja kohde pois keskeltä

Jos haluat olla kuin ammattilainen, tulee sinun käyttäytyä kuin ammattilainen. Mieti ja toimi niin kuin ammattilaiset tekevät. Muista siis aina tasata horisontti, sommitella ja etsiä kultainen leikkaus sekä käyttää ennemmin jalkoja kuin zoomia. Harva asia harmittaa niin paljon kuin muuten onnistunut kuvassa, missä horisontti on vinossa. Kuvan onnistuneisuutta mitataan muun muassa sommittelun avulla, eli pääkohteen ei kannata olla kuvan keskellä. Kultainen leikkaus tuo kuvaan enemmän jännitettä ja mielenkiintoa. Kultainen leikkaus tarkoittaa sitä, että kuvan ala jaetaan vaaka- sekä pystysuunnassa kolmeen osaan. Osien suhde on kultainen leikkaus, 2:3. Kuva-alaan muodostuvien viivojen neljälle risteyskohdalle kohdistetaan ne tapahtumat tai kohteet, mitkä on tarkoitus tallentaa. Kolmasosien sääntö on hyvin tunnettu. Ihmissilmä pyrkii jakamaan näkemänsä kolmasosiin, joten pääelementtien oikeanlainen sijoittelu parantaa valokuvia merkittävästi.

Zoomin sijaan kannattaa kyykistyä, kiivetä jakkaralle tai kävellä joko lähemmäs tai kauemmas kohdetta. Tämä toimii myös autoja kuvatessa. Pienikin paikan vaihto muuttaa auton visuaalista painoa. 

Perussovelluksilla saa otettua hyviä kuvia, eikä kuvien jälkikäsittelyynkään tuhraannu liikaa aikaa, kun käytät selkeää sovellusta – esimerkiksi Snapseediä. Puhelimella kuvaamisen parhaita puolia on juuri se, ettei aikaa tuhraannu liian monien linssien ja asetusten kanssa näpertämiseen. Kuvan otto, tallennus ja jälkikäsittely tapahtuu hetkessä, ja sen jälkeen kuvan voi välittömästi jakaa somessa ja tallentaa pilvipalveluun.

Parhaat valokuvat autoista

Kun valokuvaat ihmistä, paras kuvakulma on kuvattavan silmien tasalla – auton silmät ovat tietenkin ajovalot. Muista kääntää etupyörät joko suoraan tai vaihtoehtoisesti kamerasta poispäin, jolloin vanteet ja jarrulaitteet näkyvät. Ajovalojen sijaan kannattaa sytyttää pelkät seisontavalot tai LED-päivävalot. Takaapäin kuvattaessa takavalojen palaminen tuo kuvaan dramatiikkaa. Kuvassa näkyvä tie, silta tai rantaviiva lisää liikkeen tuntua. Muistathan pestä ja kuivata auton. Jos autossa on naarmuja eikä paikkamaalia ole saatavilla, kuvaa suosiolla toiselta puolelta. 

Koska autot kuvataan yleensä ulkona, on hyvä varautua vesitiiviillä kengillä ja laukuilla, sateenvarjolla ja varavirtalähteellä. Parhaita kuvia ei räpsitä muutamassa sekunnissa, vaan prosessille on annettava aikaa ja kuvaajan on hyvä olla valmis kuvaamaan epämiellyttävimmissäkin olosuhteissa. Sade, raekuuro, sumu tai kaste tekevät kuvasta kiinnostavan. Auringon nousussa kuvaaminen tuo kuvaan upeita heijastuksia, ja laskevan auringon valo korostaa kuvattavan auton muotoja.