Haaveena mallin ura? Vinkkejä mallikansion kokoamiseen

Napakoru

Moni nuori tyttö haluaa malliksi, mutta alalle ei ole helppo työllistyä. Varsinkin pääkaupunkiseudulla toimii mallitoimistoja, mitkä ottavat listoilleen suurin piirtein jokaisen sisään kävelleen (ehkä postinkantajaa lukuun ottamatta), mutta työllistymistä ne eivät takaa. Mallien vuosiansiot vaihtelevat pyöreän nollan ja reilun 20 000 euron välillä. Vain harvasta mallista tulee kansainvälinen huippumalli, jolla on varaa ostella arvokiinteistöjä ja lentää yksityiskoneella seurapiiritapahtumasta toiseen. Monen mainosmallin tulot ovat niin pienet, ettei niillä ostella kuin korkeintaan napakoruja netistä

Kaikkien alasta haaveilevien on hyvä tietää, että tie voi olla kivikkoinen. Ei kuitenkaan kannata luopua toivosta, sillä joillain unelmilla on tapana toteutua. Mallin urasta haaveileville tarjotaan mallikouluja ja mallikansioita. Lue lisää mallikansiosta ja siitä, mitä siitä kannattaa maksaa. 

Mikä on mallikansion hinta?

Jotkut mallitoimistot vaativat, että malliksi hakevilla pitää olla mallikansio omasta takaa. Mallitoimistojen välillä on suuria eroja: toisille riittää, että malliehdokas lähettää itsestään selfien, kun taas toiset vaativat kandidaattia ostamaan kuvauksen ja mallikansion heidän kauttaan. Kalleimmillaan mallitoimiston valokuvaaja veloittaa kuvauksesta ja kansiosta jopa tuhat euroa. Noin 500 euroa on melko yleinen summa, vaikka mallikansion voi hankkia jo sadallakin eurolla. 

Ammattivalokuvaaja veloittaa mallikansion puolenkymmenestä kuvasta muutaman satasen, mutta jos tuntee taitavan harrastelijavalokuvaajan tai valokuvausalan opiskelijan, saa toimivan mallikansion pienemmälläkin budjetilla. Aloitteleva malli ei tarvitse suureellista mallikansiota, vaan pari hyvää kuvaa riittää. Mallin vaatteilla ei ole väliä, mutta ammattitaitoisesti toteutettu meikkaus ja kampaus saattavat parantaa mallin työllistymismahdollisuuksia. Hyvä mallikansiokuva on selkeä, rento ja ajaton, ja se kertoo jotain mallin persoonasta. Mallin on hyvä poseerata erilaisissa kuvakulmissa ja ilmehtiä, jotta tulevat työnantajat saavat käsityksen siitä, millainen malli on kameran edessä. 

Ammattitaitoinen valokuvaaja osaa ohjata mallia ottamaan erilaisia poseerausasentoja, joten malliksi haaveilevan ei ole pakko käydä mallikurssia ennen mallikansion tekemistä. Mallikurssi voi kuitenkin olla hauska kokemus. Mallikurssin aikana saa esiintymiskokemusta ja -varmuutta, ja niistä on hyötyä muussakin elämässä. Mallikurssin aikana harjoitellaan niin poseeraamista, lavaesiintymistä, kävelemistä, vaatteiden esittelyä kuin studiotyöskentelyäkin. Lisäksi mallikurssilla annetaan koulutusta meikkaamiseen ja pukeutumiseen liittyen. Joskus mallikurssiin sisältyy mallikansiokuvaus. Tällaisesta koulutuksesta ja mallikansiosta voi varautua maksamaan ainakin noin 400 euroa. 

Vielä muutama vuosi takaperin mallit kulkivat paikasta toiseen mallikansio kainalossa. Fyysistä kansiota ei enää lähetellä asiakkaille – tai mallitoimistoille –, vaan mallikansiot ovat tänä päivänä sähköisiä. 

Tarvitaanko mallikansiota laisinkaan?

Jotkut mallitoimistot ovat saaneet syytteitä siitä, että ne rahastavat nuorten mallihaaveilla ottaen listoilleen kaikenlaisia nuoria – myös sellaisia, joilla ei oikeasti ole mahdollisuuksia menestyä mallimaailmassa. Vaikka on odotettavissa, ettei kandidaatti työllisty, mallitoimisto on saattanut velvoittaa häntä tilaamaan 600–1000 euron hintaisen mallikansion. Lisäksi töiden hankkiminen on jätetty malliehdokkaan vastuulle, jolloin mallitoimistolla ei ole käytännössä mitään muuta tehtävää kuin valokuvausten järjestäminen. On kerrottu myös tapauksista, jolloin nuoren vanhemmilta on veloitettu tuhansia euroja malliksi haluavan tytön viemisestä ulkomaille tapaamaan mallitoimistojen agentteja – ilman, että reissusta olisi oikeasti ollut hyötyä malliehdokkaan uran kannalta. 

Kaunis nainen

Korkea hinta ei automaattisesti tee mallikansiosta sen parempaa. Oikeat mallitoimistot, mitkä valikoivat mallinsa hyvin tarkasti, järjestävät testikuvaukset ja mallikansiot mallien puolesta. Oikea mallitoimisto tietää, että kotimaisen naismallin on oltava ainakin 174 cm pitkä, ja että ulkomailla vaaditaan 180 cm pituutta. Miehen on oltava 184–189 cm pitkä. Lyhyille malleille ei ole mahdollisuuksia ammattimallina, minkä lisäksi mallin on oltava hoikka (naisten koot 34–36, ja miesten 48–50). Mallilta odotetaan myös hyvää ihoa, hyväkuntoisia hiuksia, persoonallista ulkonäköä ja rentoutta kameran edessä. 

Mainoskuvaukset, joihin tarvitaan ”taviksia”, menevät usein valokuvaajien tai mainostajien tuttaville. Palkaksi saa kuvauksissa käytetyn vaatteen tai korkeintaan satasen. Ammattimallit saavat kuvauspäivästä korkeintaan 2000 euroa, mistä mallitoimisto ja verokarhu ottavat osansa. Matkakorvauksia ei yleensä makseta, eikä castingistä (koekuvauksestakaan) saa rahaa. 

Jos haluat malliksi ja olet sopivan kokoinen, mutta et ole vielä saanut yhteydenottoja somessa, mene käymään mallitoimistossa tai lähetä selfiellä varustettu yhteydenotto sähköisesti. Mallitoimistossa osataan kertoa, ottavatko he sinut koekuvauksiin, vai olisiko sinun parempi keksiä itsellesi jokin uusi unelma.